lördag27 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

UBS: Världen går in i ny fas – köp svensk storbank

Publicerad: 20 april 2023, 10:00

Foto: Getty Images

UBS tror att världsekonomin kommer att präglas av låg tillväxt och hög inflation det närmaste året. Genom att titta på liknande perioder historiskt har investmentbanken valt ut tio potentiella vinnare i en sådan miljö, bland annat en svensk storbank.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@privataaffarer.se


UBS bedömer att den ekonomiska tillväxten globalt landar på blygsamma 2,6 procent under 2023. Genomsnittet för de senaste 50 åren ligger på 3,5 procent.

Samtidigt har inflationstrycket minskat långsammare än väntat, framför allt i Europa, tillägger banken i en ny analys som amerikanska finanskanalen CNBC tagit del av.

Det gör att sannolikheten för att 2023 blir ett år med låg ekonomisk tillväxt och hög inflation har ökat, bedömer UBS.

För att hitta potentiella vinnare i den här miljön har investmentbanken tittat närmare på liknande perioder historiskt. UBS kom fram till att Europa genomgått fem sådana faser sedan 1970-talet med en genomsnittlig löptid på tolv månader.

UBS blickade sedan framåt och gallrade fram tio potentiella börsvinnare det närmaste året baserat på gemensamma nämnare i den historiska undersökningen.

Listan rymmer bland annat svenska Handelsbanken. Den består främst av bolag inom verkstadssektorn och finansbranschen samt energiaktier.

Däremot är listan helt fri från it- och telekomaktier. Det beror på att sektorerna historiskt haft det tufft på börsen under perioder av låg tillväxt och hög inflation, står det att läsa vidare i analysen.

Tabell: UBS lista med potentiella vinnare i en miljö med låg ekonomisk tillväxt och hög inflation. Källa: UBS, CNBC

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera