torsdag9 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inga nya pengar till sjukvården

Publicerad: 15 april 2024, 10:21

Finansmininister Elisabeth Svantesson räknar med att nästa år blir mindre ekonomiskt tuff för landets regioner.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blir inga mer pengar till sjukvården i regeringens vårändringsbudget än de redan aviserade sex miljarder kronorna. 

Ämnen i artikeln:

RegeringenSenaste nytt

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se



Det stod klart när finansminister Elisabeth Svantesson (M) på måndagen presenterade regeringens vårändringsbudget för 2024. Det är alltså satsningar som görs i år utöver den budget som riksdagen klubbade igenom i december.

Totalt handlar det om förslag på 16,8 miljarder kronor, varav sex miljarder är det extra statsbidrag till vården som presenterades för drygt en månad sedan. 

– Regionerna har drabbats av inflationen. Deras pensionskostnader har dragit i väg ordentligt. Men vi vet att nästa års indexeringar kommer att bli lägre, och det gör att regionerna kommer att ha en mindre tuff situation under nästa år, sa Elisabeth Svantesson vid en pressträff. 

Det är inflationssiffran i juni varje år som ligger till grund för uppräkningen av det viktiga prisbasbelopp som påverkar bland annat regioners och kommuners kostnader för pensioner. Med en inflation, mätt som KPI, på 9,3 procent i juni 2023 blev prisbasbeloppet på rekordhöga 57 300 kronor för 2024.

Senaste inflationssiffran låg på 4,1 procent i mars.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare flaggat för att regionerna väntas gå back med 24 miljarder kronor i år. På en rak fråga om sex miljarder räcker för att undvika uppsägningar i vården svarade finansministern så här:

– Det kommer att underlätta, men det är regionerna som har huvudansvaret för sin verksamhet. Vi vill att medarbetare ska finns kvar i verksamheten i så stor utsträckning som möjligt. Vi vet att innevarande år är tufft och att inflationen har satt stor press på sjukvården.

Läs också:
Med tre grepp vill regeringen styra upp regionernas ekonomi
SNS-rapport: Prevention nyckeln till en vårdekonomi i balans
Så fördelas sektorsbidraget – region för region

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev