fredag26 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Per Holknekt tar strid med Unibet: ”Likt en terrier tänker jag inte släppa det här byxbenet”

Publicerad: 11 juni 2020, 15:35

Entreprenören Per Holknekt har lanserat en kampanj där han säger sig sitta på känslig information om missförhållanden inom Unibet och Kindred Group.

Ämnen i artikeln:

KampanjPer HolknektUnibetKindred Group

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I veckan gick entreprenören, föreläsaren och Linkedin-profilen Per Holknekt ut och meddelade att han skulle inleda en process mot spelbolaget Unibet och dess ägare Kindred Group. I ett pressmeddelande berättar Holknekt om sin egen erfarenhet som spelmissbrukare och hur han upplevde att spelbolagen försökte locka tillbaka honom så fort han försökte sluta.

”Vi har via djupa dataanalyser, baserade på utdrag via GDPR (vissa känsliga uppgifter har Unibet/Kindred Group vägrat lämna ut), upptäckt en lång räcka kontrollbrister samt missförhållanden i hur Unibet/Kindred Group kisar för och utnyttjar sin kunds spelberoende, i vissa fall även tydliga indikationer på bristande kontroll kring bl a penningtvätt. Unibet förespråkar ansvarsfullt spelande och hållbarhet, men bara som skenmanöver, våra analyser påvisar raka motsatsen. Våra siffror påvisar med all tydlighet missförhållanden inom Kindred Group som inte ens en tondöv kan missa.”

Entreprenören berättar vidare om att han, när han anser att läget är rätt, kommer offentliggöra den lista han påstår sig ha på bolagets brister och missförhållanden. Kampanjen kommer att drivas i 7-8 faser beroende på hur situationen utvecklas. Än så länge tycker sig Per Holknekt ha fått god respons.

– Processen handlar om att få folk att öppna upp sig och att få spelbolagen att bättra på sina kontrollfunktioner. Nånstans längs vägen vill jag också ha ett förlåt, berättar han för Resumé.

Än så länge har han inte fått någon personlig respons från Unibet. Per Holknekt säger sig ändå ha märkt av en effekt och pekar bland annat på att spelbolagets aktie de senaste dagarna sjunkit i värde, från 55,80 (5/6) till nuvarande 51,90. 

Tror du att det är din kampanj lett till det?

– Det är klart att det påverkar.Jag får hur många brev som helst från människor som frågar om de ska sälja sina innehav, säger Per Holknekt.

Huruvida anklagelserna om penningtvätt skulle hålla i en rättssal vill Per Holknekt inte uttala sig om. Han säger sig dock ha mer information som han ämnar släppa och finansiärer som kan gå in i en eventuell rättsprocess. En av de sju faserna innebär att kontakta och informera Kindreds ägare om brister i bolaget.

– Jag har knappt börjat och sitter fortfarande med alla ess på hand. Likt en terrier tänker jag inte släppa det här byxbenet.

Unibet och ägarna Kindred Group säger sig vara säkra i att man följt de regler som finns.

Hur ser ni anklagelserna om penningtvätt och brister i ansvarstagandet kring användare med spelproblematik?

”Kindred Group följer de regler och lagar som sätts upp i de olika marknader vi verkar i. Branschen har de senaste åren utvecklas enormt och med den de tekniska förutsättningarna för att säkerställa kundens säkerhet och ge den möjlighet till ett hållbart spelande.  Kunskapen om spel och spelmissbruk idag är väldigt annorlunda mot vad den var för 15 år sedan, inte bara inom Kindred utan för hela branschen. Förutsättningarna har ändrats markant och med detta har vi nu ett helt annat sätt att följa våra kunder och kan mycket tidigare vidta åtgärder om det finns behov för det.” skriver Maria Angell-Dupont, external communications manager på Kindred Group, i ett mejl till Resumé.

Kommer ni på något sätt bemöta kritiken?

”Vi kommenterar aldrig enskilda fall och vi för inte dialogen, med hänsyn till våra kunder och deras omgivning, i media, ibland är historiken mer komplicerad än vad den ser ut. Men - då denna person självmant har gått ut i olika kanaler med sitt budskap så kan vi säga så mycket som att vi i detta fall följde de krav som gällde för den reglering inom det regelverk som gällde då. Likaväl som vi idag följer de regler och det regelverk som gäller för den svenska licensmarknaden. Förutsättningarna såg helt annorlunda ut vid tiden detta gäller och med den teknologi och kunskap vi har idag har vi helt andra möjligheter att följa våra kunders spelbeteende.”

Hur ser ni på hoten om att ”offentliggöra listan på brister, missförhållanden och regelbrott” som Per Holknekt påstår sig ha?

”Vi skyr inte diskussioner som baseras på fakta. Men vi svarar inte på direkta hot eller utpressning. Det är en form av kommunikation som vi undanber oss.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev