fredag26 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

BOS anmäler TV4 till GRN – ställer in siktet på fler av kanalens spelinslag

Publicerad: 6 maj 2019, 14:00

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare på BOS. Foto: Montage

BOS har idag lämnat in en anmälan till Granskningsnämnden mot TV4 och Trisskrapet i Nyhetsmorgon, som BOS anser är reklam och inte en del av ett tv-program. Avsikten enligt Resumés uppgifter är att fortsätta med att anmäla fler av TV4:s spelrelaterade tv-program.

Ämnen i artikeln:

TrissSvenska SpelArdalan ShekarabiKenoTV4 MediaNyhetsmorgon

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Bråket om spelreklamen trappas nu upp ytterligare. Efter att civilminister Ardalan Shekarabi tillsatt en utredning för att lagstifta mot det han anser är för aggressiv marknadsföring så slår spelbolagen tillbaka. Branschorganisationen för Onlinespel, BOS, har idag lämnat in en anmälan till Granskningsnämnden mot TV4 och Trisskrapet i Nyhetsmorgon som BOS anser är reklam och inte en del av ett tv program. Avsikten enligt Resumés uppgifter är att fortsätta med att anmäla fler av TV4:s spelrelaterade tv-program som Keno, Bingolotto, Vem vill bli Postkodmiljonär och även ATG:s travprogram i TV4. I anmälan till Granskningsnämnden menar BOS och dess generalsekreterare Gustaf Hoffstedt att Trisskrapet i TV4 uppenbart strider på Radio- och TV-lagen.

LÄS MER: "TV4 tjänster 250 mkr på spel-tv – BOS planerar att anmäla"

Trisskrapet är enligt BOS att betrakta som reklam. I anmälan till Granskningsnämnden skriver BOS: "Vi hävdar att inslaget med Triss-lotter som sändes i TV4 Nyhetsmorgon den 12 april 2019 klockan 9:19 är att betrakta som en annons i Radio och tv-lagens (RTL) mening och att det saknas information i sändningen om i vems intresse annonsen tillhandahålls. Triss-inslaget strider därför mot RTL 8 kapitel 6 §."

Organisationen beskriver konkret och detaljerat det utpekade Triss skrapet från den 12 april i år, och som är uppbyggt enligt en ständigt återkommande modell. En person skrapar en förstorad trisslott i gult och med Svenska Spels logotype synlig. Den här dagen är det Emma Andersson från Nyköping som skrapar och med stor glädje berättar att hon ska använda vinsten till att köpa en islandshäst till sin mamma. Programledarna gratulerar. Inslaget är drygt två minuter och ligger i en omgivning med aktuella nyhetsdiskussioner.

BOS konstaterar att Triss-skrapet är "tydligt säljfrämjande" och att Svenska Spel aldrig förnekat att TV4 får betalt för att det ska sändas, vilket framgått av tidigare reportage här i Resumé. Beloppets storlek har dock aldrig offentliggjorts.

Vidare i anmälan – ingenstans före, under eller efter de två aktuella minuterna framgår det i text eller tal att det är Svenska Spel som står bakom inslaget, vilket måste ske om det är en annons. BOS pekar på fler problem. Enligt Radio- och TV-lagen får det i annonser "inte förekomma personer som spelar en framträdande roll i program som huvudsakligen handlar om nyheter och nyhetskommentarer."

LÄS MER: "Ardalan Shekarabi: 'Omregleringen av spelmarknaden är en framgångssaga'"

Triss-skrapet sänds alltid i TV4 Nyhetsmorgon, som till avgörande största delen handlar om nyheter och nyhetsaktuella ämnen. Den 12 april leddes trisskrapet Jenny Alversjö och Anders Pihlblad. BOS hävdar att dessa programledare inte tillhör kategorin underhållning, utan är kända som samhällsjournalister. Alltså och enligt BOS, ett brott på Radio- och TV-lagen.

Det går inte att förutsäga hur Granskningsnämnden kommer att se på dagens anmälan. Däremot är det uppenbart att bråket om spelreklamen fortsätter och på en upptrappad nivå. Den anmälan BOS skickat in är omfattande och gjord med grundlig research. Enligt Resumés källor är detta också bara den första anmälan till nämnden. Keno står på tur och med stor sannolikhet fler av TV4:s spelrelaterade tv- program som Bingolotto, Postkodlotteriets program och även ATG:s travprogram. Irritationen mot statsrådet Ardalan Shekarabi är stor och växande, framförallt för att han så ensidigt gått till storms mot de nya aktörer som efter den nya spellagen och tillstånd från Lotteriinspektionen nu agerar fritt på den svenska marknaden. Och samtidigt som ministern lika uppenbart närmast blundat för hur statens eget spelbolag, Svenska Spel, trappat upp sina reklaminsatser.

LÄS MER: "Spelbranschens aktörer om regeringens hot"

Flera spelföretag har också uttryckt kritik mot att Ardalan Shekarabi inte gav mer tid till branschen, som efter krismöte hos ministern, tagit fram ett första förslag till hur man bättre skulle leva upp till den nya lagens påbud om måttfull marknadsföring.

Men nu dras alltså båda statens egna spelbolag in i striden, och även de som kopplats till det svenska föreningslivet och travsporten såsom Folkspel och ATG. Det kommer även att beröra Postkodlotteriet med en stor samarbetsyta med ett stort antal verksamheter som Röda Korset, WWF, Naturskyddsföreningen, Hjärnfonden och liknande.

För TV4 blir läget nu också en utmaning. När tre vd:ar i spelbranschen nyligen i en debattartikel gick till angrepp mot Triss-skrapet var det enkelt att vifta undan med hänvisning till att detta är ett mångårigt och populärt programinslag som funnits sedan TV4:s allra första år på 1990-talet. Men tidigare rådde ett monopolläge på spelmarknaden och de som agerade hade inget uppenbart vinstsyfte, utan var till för ideella syften. Med den nya spellagen är läget annorlunda. SVT drog tidigt slutsatser av detta och tog bort redovisningen av bl.a stryktipset.

LÄS MER: Jan Scherman: "Svårt att bli imponerad av Ardalan Shekarabi"

Om Shekarabis utspel, om att införa ny lag för att minska spelannonsering, var ett populistiskt frieri med alla dem som reagerat mot ökningen av annonsering så kan också konstateras att han fått mycket mothugg. Det har gällt det farliga med ingrepp i yttrandefriheten, även den kommersiella. Kritiken mot honom gäller vidare att han verkat oförsvarligt ogenomtänkt kring en lång rad komplicerade gränsdragningar kring vad som skulle kunna vara tillåtit och vad som definitivt bör förbjudas.

En sak är säker – den heta diskussionen om marknadsföringen av spel kommer inte att begravas i den spelutredning civilministern tillsatt. Debatten kommer att fortgå offentligt och med stor sannolikhet med ökad intensitet efter dagens anmälan till Granskningsnämnden.

Jan Scherman, diversearbetare och tidigare vd på TV4.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev