Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varvningarna är ett moraliskt bedrägeri

Att köpa en andel i ett system är bäst valuta för pengarna för den som vill satsa en hundring eller två och inte har riktig koll själv.

Men varför har ATG stirrat sig blinda på omsättningen och glömt bort spelkundernas förutsättningar?

Begränsa systemkopieringen och varudeklarera andelssystemen så köparen lättare kan välja.

Ponera du bestämt dig för att vara med på ett andelsspel på Lotto. Jackpot, 50 miljoner till en vinnare. Tio andelar i systemet.

Raden sitter. Kaboom! Fem millar var? Nej. Det visar sig att systemläggaren kört exakt samma lapp ytterligare 24 gånger för provision på alla de 250 andelarna som sålts. Nöjd ändå med 200000 kronor för din andel? 

Eller känner du dig lurad på det system du köpt in dig på som du trodde var unikt? Det är med de här förutsättningarna tusentals spelare köper andelar till travets onsdags- och lördagstävlingar via ATG:s Tillsammansspel varje vecka.

Det börjar smyga sig in hos Svenska Spels andelsspel på Stryktipset också, men inte i närheten av V75 och V86. Det har blivit en andelsdjungel där det är svårt för den vanlige underhållningsspelaren att förstå information och till vilka förutsättningar man köper sin 200-kronorsandel. Nej förresten.

Det har övergått till ett Jurassic Park där ATG låtit det skapats monster som rubbar hela spelets ekosystem på sikt. Det finns systemskapare som gör originalsystem i olika storlekar med förutbestämt antal andelar. Sedan varvas exakt samma system så fort andelarna i första systemet är slutsålda. Systemet kan kopieras 20, 30 eller i vissa fall upp till över 50 gånger där då ombud/systemläggare får samma provision för samtliga sålda andelar/system trots inget merarbete sker.

När systemen spricker är systemläggare/ombud likväl vinnare. De delar på 6% i provision av vad som omsatts på de kopierade andelarna. De gånger systemen sitter blir alltså vinnande raden oerhört vinstutspädd – av systemläggare som köparen förlitat sig på.

Det har förekommit fall där system borde haft miljonutdelning, men i stället gett mellan 20 000 – 50 000 kronor. Som sen ska fördelas på antal andelar som sålts. 

Att sen ombud använder försäljningsreklam som ”Återigen miljonvinster för våra andelar” är lite väl magstarkt och är givetvis mer vilseledande spelreklam än vad bolag redan dömts till böter för av Spelinspektionen.

Missförstå mig rätt. Jag är en stor förespråkare av andelssystem och att bolagen erbjuder Tillsammanstjänster i alla möjliga former. Det är så mycket större chans att små- och underhållningsspelare får en slant tillbaka på att vara med ett större andelsbolag än att göra sitt eget system för 200 kronor. 

Som man brukar säga. Bättre ha 5% i ett system med liten chans än ha 100% i ett system med noll chans.

Skillnad om man ser det som en hobby. Då vill man ju skapa systemet själv. Men det är masskopieringen som måste bort! Det är ett moraliskt bedrägeri mot småspelarna. De är villiga att betala för att få vara med. Utnyttja inte det för den egna girigheten. 

ATG är fullt medvetna om detta fenomen. Det boostar omsättningen på streckspelet. I stället för att sätta en maxgräns på hur många gånger samma system får kopieras så sänktes i stället provisionen från 10 till 6%. 

Nyligen införde bolaget en informationsruta som visar hur många gånger ett system ”kan” maxvarvas. Det är informationen spelaren får vid köptillfället. Dags att bolagen nu vidtar åtgärder för att ge bättre förutsättningar för andelsköpare:

Sätt en gräns på upp till max fem gånger ett andelssystem får kopieras/varvas (räcker inte med att byta reserver på spiken för att vara annorlunda).

Spelombud och systemskapare ska givetvis ha betalt för sin spelservice. Höj provisionen till 10% för unika system som görs, men sänk till 3-4% provision på de som kopieras.

Spelombud styr själva hur de marknadsför sina andelssystem. Men de är underpartners. ATG och Svenska Spel har huvudansvaret för poolspelen. Idag finns det vilseledande andelsreklam som dessa bolag måste ansvara för. Interngranska.

Tydligare varudeklaration av andelsspelen. V75/V86/Stryktipset är högvinstspel. Vilken inriktning har systemskaparen på system kunden köper andel i? Satsar på låga-, men fler utbetalningar (bra reklam för andelsbolaget), medelvinster på upp till en halv miljon eller högrisksystem med skrällar och miljonvinster? Översiktsbeskrivning som ger köparen en hint om vilken typ av ”lott” man vill köpa. 

Tillsammansandelar och andelssystem är här för att stanna. Det är ett bra och socialt sätt att köpa sig lite spänning vid speltillfällen på hästar och sport. Ligger också på köparen att granska vad man köper andel i, vilka är förutsättningarna.

Låt spelombud tjäna pengar på att de bidrar till omsättningen. Systemskapare ska ha betalt för sin kompetens och nedlagd tid för att skapa andelar åt andra. Men ta större ansvar för vad ni kränger. Sluta med bilförsäljarsnacket. Vi spelkunder köper ändå. 

Dags för ATG att mocka egen park. Bolaget förbjöd ”robotspel” från storspelarna eftersom det var orättvist mot småspelarna. Moraliska skillnaden här? Finns liknande tendenser hos Svenska Spels andelsförsäljning. Styr upp!

Det är en sak jag klurar på lite. Systemskaparna som varvar sina system upp till 30-40 gånger. Köper de egna andelar ur dessa system för att känna ”de är med” eller gör de egna system för massproduktionsprovisionen?

Andelsspel och varvning – så fungerar det

För en tid sedan la ett andelssystem beslag på över 1,8 miljoner av vinstpotten på V86. Eftersom spelläggarna hade valt att ”varva” systemet var sammanlagt hela 340 andelar sålda vilket innebar att vinsten för varje andel blev drygt 5 000 kronor.  

När ett andelssystem ”varvas” innebär det att fler andelar än systemstorleken säljs. Spelläggarna väljer alltså inte bara hur många andelar som ska säljas – utan även hur många gånger samma system ska säljas. Varje spelläggare måste ange det maximala antalet gånger ett system får varvas vid säljtillfället.

Exempel 1: Du köper en andel i ett andelsspel på V75 som säljs i tio andelar som kostar 100 kronor styck. Systemet varvas tio gånger. Den totala vinsten på systemet blir 100 000 kronor. Din vinst? 1 000 kronor. Eftersom systemet varvats tio gånger delar du nämligen vinsten med 100 personer.

Exempel 2: Du köper en andel i ett andelsspel på V75 som säljs i tio andelar som kostar 100 kronor styck. Systemet kallas ”exklusivt” och varvas därför inte. Den totala vinsten på systemet blir 100 000 kronor. Din vinst? 10 000 kronor. Du får alltså vinsten delat på tio.

Spelbolaget ATG erbjuder andelsspel på exempelvis V75 och V86 via sina sajter Butiksandelar och Tillsammans. På Butiksandelar finns andelar från butiker/ombud och det är dessa som har möjlighet att varva antalet gånger ett system lämnas in och även att tjäna pengar på sina andelsspel genom en ombudsprovision .

Från och med 18 maj 2020 valde spelbolaget ATG att sänka butikernas maximala provision på andelsspel från tio till sex procent inklusive moms. Ombudet väljer själv vilken avgift mellan 0-6% man tar ut och som ingår i andelspriset. 

Exempel: Under en V75-omgång säljer ett ombud andelar för 50 000 kronor. Om ombudet tar ut en avgift på sex procent får ombudet en intäkt på 2 400 kronor efter moms. Säljs det tillräckligt många andelar kan ombudet alltså tjäna mer pengar om de väljer att varva sina system.

Även Expressen samarbetar med ombud som möjliggör för läsare att köpa andelar i system konstruerade av tidningens spelexperter. Samtliga system Expressen står bakom har en maxgräns att varvas högst fem gånger.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.