Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Edberg

”Moraliskt bedrövligt – jag förstår inte det”

Under förra veckan greps fem personer misstänkta för matchfixning. 

Ärendet är kopplat till tennis och en av de som anhölls är en svensk spelare i 30-årsåldern. 

Matchfixningsproblematiken inom sporten har vuxit under de senaste åren – och nu larmar flera svenska tennisprofiler för ett växande hot mot sporten. 

– Det är moraliskt bedrövligt. Jag förstår inte hur man kan välja den vägen, säger den tidigare världstvåan Magnus Norman.  

Foto: AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: EVELINA CARBORN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det var under onsdagen polisen gjorde ett större tillslag, där fem personer anhölls misstänkta för matchfixning. Enligt polisens pressmeddelande rör det sig om ”stora pengar” som är kopplade till ärendet. 

Ärendet är i sin tur kopplat till tennis och utreds av poliser på Noas nationella anti-korruptionsgrupp och en av de som anhölls är enligt SportExpressens uppgifter en svensk tennisspelare i 30-årsåldern. 

”Generellt är matchfixning ett allvarligt problem och det finns i vissa fall kopplingar till den organiserade brottsligheten. Tillsammans med aktörer som Riksidrottsförbundet, Åklagarmyndigheten och BRÅ betraktar Polismyndigheten problematiken som ett väsentligt hot mot idrottsrörelsen” skrev polisen i ett pressmeddelande i samband med gripandet. 

Åklagaren Thomas Forsberg berättar för SportExpressen att de fem personer som anhölls släpptes samma dag, efter att förhör genomförts. 

– Vi undersöker om de misstankar som fanns kvarstår, säger Forsberg. 

I förra veckan kunde SportExpressen också berätta om ett annat ärende kopplat till tennis och matchfixning. 

I mars väcktes ett åtal i Göteborgsområdet, och där är två personer misstänkta för brott. En man och en kvinna åtalas för tagande respektive givande av muta, paret misstänks ha fixat matcher som kvinnan deltog i.  

– Jag påstår att de har gjort upp om att hon ska förlora vissa bollar, så bettar han på det. Jag menar att det inte är någon tillfällighet, sa kammaråklagare Staffan Edlund till GP

Matchfixning har under de senaste åren blivit ett växande problem inom tennisen och skapar en oro hos flera svenska tennisprofiler. 

”Allvarligt problem”

– Det är allvarligt och ett stort problem. Men det gäller ju inte bara tennisen, utan andra idrotter också. Däremot är det tråkigt att det drabbar tennisen. Det är olyckligt, säger den tidigare Wimbledon-mästaren Stefan Edberg. 

Den tidigare världstvåan Magnus Norman arbetar nu på tennisakademin Good to Great. Han säger att de jobbar aktivt med att förebygga hotet mot sporten, genom att bland annat utbilda spelare. 

– Vi har haft detta på agendan i tio år, så det kommer inte som en nyhet. Vi jobbar stenhårt inom proffstennisen med att stävja detta. Inga spelare eller människor i spelarnas närhet får spela på matcher. Det innebär stenhårda straff, säger Norman och fortsätter: 

– Moraliskt sett är det bedrövligt att man som tennisspelare håller på med detta. Det går emot fair play och så vidare. Jag förstår inte hur man kan välja den vägen. 

Hårda straff och mer utbildning menar Norman kan bidra till att lösa problemet. 

– Spelarna måste ta sitt ansvar. Den vägen måste man gå. Detta ligger på spelarna.

Fall 1 - De fem misstänkta

• Tennisspelaren

Aktiv svensk tennisspelare i 30-årsåldern. SportExpressen erfar att tennisspelaren misstänks ha tagit emot pengar för att påverka utgången i sina egna matcher. Tidigare ostraffad. 

• Man i 40-årsåldern

Har själv varit aktiv som spelare. Har jobbat med en av Sveriges mest uppmärksammade spelare. 

• Tre 23-åriga män

Samtliga tre är skrivna och boende i Stockholm eller strax utanför, tidigare ostraffade. 

Fall 2 - paret i Göteborg

I mars tidigare i år väcktes åtal mot ett par i Göteborgsområdet för tagande respektive givande av mutor, det efter att ett spelbolag i England fattat misstankar. Åtalet väcktes efter att maken, själv och via närstående, spelat på kvinnans matcher vid 102 tillfällen mellan åren 2014 och 2018.   

Plockat ut över en miljon i vinst 

SportExpressen erfar att den gripne tennisspelaren misstänks ha tagit emot pengar för att påverka utgången i sina egna matcher. Det ska enligt uppgift vara minst tre olika matcher som utreds, där de misstänkta männen plockat ut vinst på över en miljon kronor.

– Det är ju jätteallvarligt. Både doping och matchfixning är inget man vill ha i idrott. Problemet kvarstår på de lägre nivåerna. Folk där ser möjligheten att tjäna pengar där, vilket är för jäkligt, säger den svenska tennisikonen Jonas Björkman. 

Björkman menar att en höjning av prispengar kan förebygga problemet. 

– Jag tror att ITF (Internationella tennisförbundet) måste höja prispengarna. Spelarna måste få chansen att överleva på sin sport. I början av sin karriär är det bara kostnader, och då kanske man lockas av detta. Det är ett jätteallvarligt problem.  

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.