Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklöven

”Hoppades att det inte skulle stämma”

Patrik Hofbauer är vd och koncernchef på Svenska Spel - som nu utreder Björklöven för misstankar om matchfixning.

Det speciella med situationen?

Patrik Hofbauer har själv spelat för just Björklöven.

– Min första reaktion var att jag hoppades att det inte skulle stämma, att det skulle vara falskt alarm, säger Patrik Hofbauer.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Bakgrunden är välkänd för de flesta vid det här laget.

Det var i måndags som topplaget Björklöven lika plötsligt som sensationellt tappade en ledning med 3-0 till förlust med 4-8 hemma mot Mora.

Under matchen förändrades samtidigt oddsen på livespelet oförklarligt - något som fick flera spelbolag att stoppa spelet på matchen.

Däribland Svenska Spel.

Fortfarande är oklart vad som hänt. Såväl Svenska ishockeyförbundet, spelbolagen och Björklöven själva utreder vad som var orsaken.

Läggmatch - eller tekniskt fel?

Ett alternativ är matchfixning. Ett annat alternativ - en teori som stärktes under tisdagen - är något form av tekniskt, eller mänskligt, fel runt oddssättningen hos spelbolaget Bet365.

Men just nu vet vi inte.

En som följer utvecklingen extra noga är 52-årige Patrik Hofbauer - både av rent yrkesmässiga och personliga skäl.

Under mitten på 90-talet var Hofbauer målvakt i just Björklöven. En av säsongerna i dåvarande Elitserien.

– Mitt hjärta klappar extra för de klubbar jag spelat i och det gäller även Björklöven där jag trivdes väldigt bra. Det gör att det känns extra tråkigt, även om varje fall av misstanke om manipulation är en stor besvikelse, säger Patrik Hofbauer.

Han säger att hans första reaktion var en förhoppning om ”falskt alarm” när uppgifterna kom om att något var underligt med oddsen under matchen.

Svenska spels vd: ”Mycket allvarligt”

– Men tyvärr såg vi onormala oddsrörelser som ledde till misstanke om att den sportsliga integriteten var hotad. Nu får vi avvakta och se vad utredningarna kommer fram till, men jag är glad att vi snabbt stängde ner spelet eftersom vi inte kunde garantera spelsäkerheten.

Hur allvarligt tycker du det här ärendet är? …

– Om den pågående utredningen påvisar att matchen inte har avgjorts på sportsliga grunder är det självklart mycket allvarligt. Vi vill att spel ska vara till glädje för alla och fundamentalt är då att matcher avgörs efter principen om fair play.

– Jag vill att idrotten ska vara ren och det vill jag både som före detta hockeyspelare och vd för Svenska Spel. 

Vad innebär det här rent praktiskt när det gäller Björklöven och Svenska Spel - kommer ni till exempel att ta bort dem från era spelalternativ de närmaste matcherna? 

– Det beror helt på vilka uppgifter som framkommer under utredningen samt vilka övriga åtgärder som då eventuellt vidtas. 

– Finns det anledning att tro att fler matcher inte kommer att avgöras på sportsliga grunder kommer vi självfallet att exkludera dem från vårt erbjudande.

LÄS MER: Vändningen - ny teori om misstänkta fusket 

LÄS MER. Så kan de straffas efter misstankarna 


Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.