Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommar i P1 2020

Gunilla von Platens kritik mot män inom näringslivet

Gunilla von Platen riktar hård kritik mot männen i näringslivet i sitt Sommar i P1.

Den hyllade entreprenören beskriver hederskulturen som präglade hennes uppväxt – och liknar den vid maktstrukturerna inom affärsvärldens toppskikt.

– Män, sex och makt är inte helt olikt den patriarkala kultur jag växte upp i, säger hon i programmet.

Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Som fyraåring flydde Gunilla Von Platen från hembyn i Turkiet, nära gränsen till Syrien, med sin familj.

I dag är 47-åringen en av Sveriges mest hyllade entreprenörer och filantroper.

Hennes Sommar i P1 inleds med ett kundmöte. Ett kontrakt ska skrivas på och kunden frågar vad hon är beredd att göra för att det ska ske. Gunilla von Platen berättar att hon ombeds följa med till kundens hotellrum för att ”visa vad hon kan”. I nästa ögonblick får kunden ett vattenglas slängt i ansiktet.

– Jag förtjänar respekt och inte att bli behandlad som en prostituerad, säger hon i programmet.

Uppväxten kantades av hederskultur

I sommarprogrammet skildrar Gunilla von Platen en uppväxt som präglats av hederskultur. Familjen flydde till Sverige efter att mamman mirakulöst överlevt ett mordförsök. 

Men även i det nya hemlandet kom utmaningar. Entreprenören beskriver hur hon snart insåg att familjen inte var som andra.

– Hemma fick jag inte gå ut. Sova över hos bästisar var inte att tänka på. Jag skulle inte leka, hoppa hage eller klättra i träd. Jag skulle göra läxor och hjälpa till med hushållssysslorna, säger hon.

Under tonåren hade Gunilla von Platen en komplicerad relation till mamman. Samtidigt blev kraven större på henne som kvinna. Det handlade om att klä sig propert, agera rätt utifrån en traditionell kvinnoroll – och att gifta sig.

– Det var pojkarna som skulle göra familjen stolt genom arbete och framgång. För oss flickor hade traditionen ett redan utstakat syfte, säger Gunilla von Platen.

Kulmen kom när hon hade börjat arbeta sig uppåt inom försäkringsbolaget Skandia. Hon berättade för familjen att hon ville flytta hemifrån, utan make.

Pappan sa nej – och kontakten med familjen bröts.

Kritiken mot näringslivet

Gunilla von Platen fortsatte dock att kämpa för karriären, som i dag tagit henne till toppen av näringslivet.

Lärdomarna från uppväxten är dock inte glömda. I sommarprogrammet riktar von Platen skarp kritik mot maktstrukturerna inom näringslivet, som hon menar liknar de som finns inom hederskulturen.

– Män anställer män i näringslivet. Män sätter mäns löner och sitter i varandras styrelser, och gnuggar varandras stolar till döddagar hellre än att släppa in en kvinna. Även om de låter påskina annat, säger hon i ”Sommar i P1”.

Gunilla von Platen påpekar att mindre än fem procent av huvudägarna i svenska bolag är kvinnor. Därtill säger hon att männen i branschen upprätthåller maktordningen genom att utnyttja, hålla tillbaka och sexuellt trakassera kvinnor.

– Att jag inte berättade utåt då Metoo knockade världen betyder inte att jag har accepterat och låtit trakasserierna ske. Varje gång med vetskapen om att det kan sänka mig i affären har jag kastat drinken i ansiktet ändå. Knuffat ut genom dörren med gylfen nere.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.


Gunilla von Platen

Född: Augusti 1972 i Zaz, Turkiet

Bor: I Stockholm

Familj: Maken Alfred von Platen och fyra barn 6-12 år.

Cv: Säljchef på Skandia 1992–2000, försäljningschef Kalix Tele 24 1996. Startade kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation oktober 2000. Grundade fastighetsbolaget GSS Fastigheter med sin syster Silvia.

Är i dag delägare i Xzakt Kundrelation och systerföretaget Transcom Worldwide (jätte inom kundservice och callcenter med verksamhet i 20 länder).

Media: Har varit Sommarpratare i P1 (2007) (2020) och var affärsängel i ”Draknästet” på SVT. Hon är även aktuell med memoaren ”Draken i rummet” som skrivits tillsammans med Malin Roos, tidigare journalist på Expressen.

Utmärkelser: Entrepreneur of the year i Norrland, Årets stjärnskott (2006), utsedd av Ernst & Young i Sverige, Kungliga Patriotiska sällskapets näringslivsmedalj (2015), utsedd till Årets affärskvinna vid National global woman award (2019).

Välgörenhet: Grundade stiftelsen 100 procent med Douglas Roos och Mats Qviberg (2006). Vice ordförande UN Women i Sverige. Startade välgörenhetsprojektet För vårt Sverige ihop med Steve Angello för att  hjälpa ensamstående mammor och utsatta ungdomar.