Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska fotbollförbundet

Kravet på spelbolagen: ”Måste visa sitt ansvar”

När idrotten stoppas i andra länder fortsätter träningsmatcherna i fotbollens lägre divisioner i Sverige.

Till följd har vadhållningen i Sverige hittat ner till division 5.

Nu vill socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) se ett stopp.

– Spelbolagen måste visa sitt ansvar – i en tid där folk riskerar sina liv kan de inte missbruka situationen, säger Ardalan Shekarabi.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) missbrukar spelbolagen situationen som har uppstått.
Foto: Linus Svensson/TT
Ardalan Shekarabi (S) vill att spelbolagen tar sitt ansvar.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Idrottsvärlden har tvingats till ett stopp efter coronavirusets framfart.

I Sverige har allsvenskan precis som alla andra fotbollsligor i världen, med undantag för några ligor i Afrika och den vitryska, stoppats.

Men i de lägre divisionerna i den svenska fotbollen, så långt ner som till division 5, fortsätter träningsmatcherna – så även vadhållningen.

Enligt P4 Kronoberg omsatte en träningsmatch mellan två lag i division 5 och division 4 över tio miljoner kronor.

”Jag känner en oro”

– Jag känner en oro för för att detta innebär att riskerna för matchfixning ska växa i vårat samhälle. Jag vill vända mig till spelbolagen direkt och uppmana dem till ansvarstagande. För nu har de fått en möjlighet att att komma in på den svenska marknaden och det förutsätter inte bara att de följer svensk lag, men också att de visar att de är en seriös bransch, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt Ardalan Shekarabi missbrukar spelbolagen situationen som har uppstått till följd av corona.

– Att spelbolagen sänker sina golv och tillåter spel på division 4, 5 och till och med 6 – det indikerar knappast ett ansvarstagande. När exempelvis Svenska Fotbollsförbundet säger att det finns risker med att spela på division 5, vilka är då spelbolagen att överpröva förbundets kunskap om svensk fotboll?, säger Ardalan Shekarabi.

Kan förbjuda spel på lägre divisioner

I dagens lagstiftning är det Spelinspektionen som utfärdar förbud kring vadhållning. Samtidigt berättar Ardalan Shekarabi att det har inkommit remisser och synpunkter på att förändra gällande lagstiftningen på spellicensen.

– Spelinspektionen sitter och arbetar med det här just nu. Vi har givit makten till spelinspektionen att förbjuda spel på vissa objekt för att minimera riskerna för spelfusk och matchfixning, säger Ardalan Shekarabi.

Vad är det för objekt? Är det att förbjuda spel helt och hållet på lägre divisioner?

– Den frågan är bättre att ställa till spelinspektionen. Men det är ingen tvekan att det handlar om låga nivåer, det handlar om så långt ner som till femte och sjätte divisionen.

Spelinspektionen: Det är jättesvårt

Katarina Abrahamsson är matchfixningssamordnare på Spelinspektionen. Hon berättar att såväl Svenska Fotbollsförbundet som Riksidrottsförbundet har kommit med inspel om att förbjuda spel.

– Det har inkommit, ja. Men var ska den gränsen gå? Vad är elit och vad ska gälla inom andra idrotter? Hur ska vi få något som gäller för alla. Det är jättesvårt, säger Katarina Abrahamsson och fortsätter:

– Men i nuläget är det inte förbjudet med vadhållning på på någon match, förutom att det är övervägande andel minderåriga. Det finns inga begränsningar på vad spelbolagen får tillhanda på olika nivåer.

Är det något som ni kommer se över?

– Frågan finns med. Men jag kan inte säga hur det kommer att bli.


Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.