Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ATG

”Är ett stort tryck från flera olika spelbolag”

Mitt under brinnande Coronatider fortsätter den svenska travsporten som vanligt. 

Det gäller även spelet på svenskt trav, som nu även lockar stort utländskt intresse. 

SportExpressen har pratat med ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth, som redogör för en märklig och intensiv period. 

– Det finns ett stort tryck från olika spelbolag som vill ha spel på svenskt trav, säger han.  

Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Foto: Lars Jakobsson / TR Media

Stora delar av idrottsvärlden befinner sig just nu i karantän. Något som naturligtvis också slår hårt mot spelmarknaden.  

När den engelska fotbollsligan Premier League förra veckan fattade beslutet att ställa in sina matcher på obestämd tid valde exempelvis Svenska Spel att pausa Stryktipset. 

Coronaviruset påverkar även travsporten, där de flesta länder valt att pausa sina tävlingar. Det gäller dock inte Sverige, där tävlingarna fortsätter som vanligt. Men helt utan någon publik på läktarna. 

Något som resulterat i att intresset för att spela på svenskt trav ökat markant. Så sent som i onsdags omsatte V86-spelet över 28 miljoner kronor. Trots att det var en helt ”vanlig” omgång utan jackpot.  

– Vi befinner oss i en otroligt märklig situation. Det är Coronakris och det är hemskt på många sätt. Mitt i allt kämpar vi med näbbar och klor för att hålla vår verksamhet uppe. Den svenska travsporten en av få sporter som finns att tillgå just nu. Det gäller även om man tar med all humansport. I vår sportbok var den turkiska ligan det hetaste som fanns att tillgå i går. Vi lanserar nu bland annat en rad trav-specialer på sportboken, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth. 

Intresset från andra länder ökar 

Nu ökar även intresset från andra travländer. I onsdags kunde fransmännen delta på V86 via landets näst största spelbolag ZeTurf.

– Det finns ett stort tryck från olika spelbolag som vill ha spel på svenskt trav. Då finns det två olika sätt: De kan spela i gemensam pool, det vill säga samma pool som de svenska spelarna, under förutsättningen att de har tillstånd och att den tekniska utvecklingen som krävs finns. Det har inte alla. Eller så kan de spela i egen lokal pool.

– Med Norge, Danmark och Finland har vi ju haft den relationen länge. Den stora skillnaden nu är att de inte har någon inhemsk travsport att spela på. Så allt spel går till Sverige. I går kunde man spela på V86 i Frankrike. Det var första gången franska kunder spelade in till V86. 

”Franska omsättningen var blygsam” 

Då deltar de på samma villkor som i Sverige? 

– De har exakt samma regelverk vad gäller spelet.

Och vad gäller spelansvar? 

– Det är helt lokalt. I Sverige har vi vårt regelverk med insättningsgränser och spelpaus.se. Frankrike har sin egen lag. Men regelverket runt spelet är samma. 

Hur påverkas de svenska spelarna? 

– Förhoppningsvis innebär det större potter. Vi släpper inte in någon annan partner än de som vi har godkänt. Det är viktigt att vi fortsätter att ha hälsosamma pooler. De svenska spelarna har också ett försprång med sin kunskapsnivå om det svenska travet.

– I går på V86 var omsättningen från Frankrike väldigt blygsam, de öppnade upp spelet sent på eftermiddagen. Vi hade en fantastisk omsättning överlag, men det var drivet från svenska spelare. Generellt är spelutbudet väldigt lågt just nu. Stryktipset och andra stora spel är inställda. Om man är sugen på att spela då kanske man får upp ögonen för svenskt trav. 

”Finns även ekonomiska nedsidor” 

Vad innebär den här situationen för er rent ekonomiskt?

– Vi har också nedsidor. Vi har omsättning på annan travsport som vi importerar. Från Danmark, Norge, Finland och Frankrike. Eftersom de ha stängt ner kan vi inte få den omsättningen nu. Dessutom har vi numera annan sport, där det inte finns något att spela på. Så där blir vi också drabbade. Kortsiktigt tror jag vi kan tuffa på intjäningsmässigt så länge tävlingarna är i gång. Det är det viktiga. 

Hasse Lord Skarplöth fortsätter: 

– Det handlar också om den svenska hästnäringen, som även den ligger på ATG:s axlar. Det gäller inte bara Sverige. Även den norska, danska, finska och kanske även franska hästnäringen är beroende av att de svenska tävlingarna är i gång. Det är för tidigt att bedöma några ekonomiska konsekvenser. Men så länge som vi kan hålla de svenska tävlingarna i gång så går ATG relativt skadeslös. 

”Klart att vi har en plan B” 

Bristen på annan sport skulle kunna innebär att fler får upp ögonen för travsporten. Hoppas ni kunna vinna nya kunder på lång sikt också? 

– Det är en ödmjuk förhoppning. Att fler på sikt ska få upp ögonen för den fantastiska svensk trav- och galoppsporten. Men det är tidigt att säga vad det innebär. Vi hade bra omsättning på V86 i går, men det är svårt att bedöma de långsiktiga konsekvenserna. 

– Just nu sitter många isolerade hemma och följer nyhetsflöden om alla hemskheter som sker runtom i världen. Jag tror det är viktigt att ha någon form av underhållning. Så länge tävlingarna är i gång tycker jag de fyller en viktig samhällsfunktion. 

Hur förbereder ni er för ett läge där sporten tar paus här också? 

– Det är klart att vi har en plan B. Men vårt fulla fokus är på plan A. Då handlar det om att hålla i gång och kunna hjälpa andra trav- och galoppnationer som behöver tävlingar att erbjuda sina kunder. Vi lägger den mesta av vår vakna tid på att få det här att fungera. Intresset är stort från olika delar av världen. Vår internationella sektion har fullt upp.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.