Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelproffsets kritik: ”Det är makabert”

Speljätten Kindred, där Unibet ingår, tvingas betala 100 miljoner kronor för att ha erbjudit bonusar på ett otillåtet sätt. 

Nu rasar spelproffset och SportExpressens krönikör Niklas Borg mot beslutet. 

– Det här saknar all rim och reson, säger han. 

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Under tisdagen publicerade spelinspektionen ett pressmeddelande rörande speljätten Kindred, som bland annat tillhandahåller spelsajten Unibet. 

Anledningen: Bolaget ska enligt deras synsätt ha erbjudit bonusar på ett otillåtet sätt vid flertalet tillfällen och får därför en varning och sanktionsavgift på 100 miljoner kronor. 

Kindred publicerade sedan själva sedan ett pressmeddelande där de klargjorde att de kommer överklaga. De skriver bland annat att de gjort en annan bedömning om vad som anses vara en bonus. 

”Samarbete är ett måste” 

Niklas Borg, som är spelkrönikör på SportExpressen, är starkt kritisk mot spelinspektionens beslut. 

– Nya SI (spelinspektionen) skapades ju för att kontrollera och administrera spelbranschen och den nya regleringen. Bolagen ska givetvis följa regler som medföljer licensen. Annars varnas, bötfällas eller bli av med licensen. Självklara spelregler. Men förutsättningarna är helt nya både för bransch och bolag. Samma gäller för myndigheten, säger Niklas Borg och fortsätter: 

– Därför tycker jag ett samarbete mellan bransch och myndighet är ett måste de första åren. För att få en rättvis reglering som fungerar i praktiken. Det enskilda beslutet är makabert.  

”Vill visa upp sig internationellt” 

Även ATG tilldelades förra veckan en varning av Spelinspektionen, det efter att kunder utnyttjat bonuserbjudanden på sajten mer än en gång. 

Borg menar att varningen är ett bättre exempel på hur samarbetet mellan myndighet och spelbranschen borde fungera. 

– Fel har uppstått och man vidtar åtgärder. Bra så. Varningen fungerar också som vägledning för övriga licenstagare, säger Niklas Borg. 

– Tyvärr uppstår problem och spekulationer när staten sitter på flera stolar och är både operatör och kontrollerande part. Behandlas aktörer efter samma måttstock? Svenska Spel har spelobjekt med minderåriga sportutövare och har en unik möjlighet att marknadsföra Triss i tv där alla åldrar påverkas på ett tveksamt sätt. 

Vidare hävdar Niklas Borg att summan på 100 miljoner kronor är totalt orimlig. 

– Det här saknar all rim och reson. Avgifter ska utdelas efter typ av regelbrott och storlek på den specifika spelformen/spelobjekt som berörs. Inte totalomsättning för hela bolaget. Tyvärr tror jag myndigheten vill visa sig upp sig för den internationella spelindustrin.

”Det är knappast rätt väg att gå” 

Spelproffset tror att följdeffekterna på så höga böteslopp kommer leda till att fler spelbolag återgår till att skaffa utländska spellicenser. 

– Även de som inte drabbats av orimliga påföljder. Det går inte att bedriva normal verksamhet med risken att ett omedvetet felsteg ska sänka hela verksamheten.

Tror du att Kindred kommer få igenom sin överklagan? 

– Min gissning är att rättsprocessen kommer göra en klar justering neråt i bötesbeloppet. Men det här kommer ta massa resurser från bolaget och samhället för att komma fram till det slutgiltiga beslutet. Det är knappast den rätta vägen att gå för spelmyndigheten för att få fram måttstock för den nya spelregleringen. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset