Gå direkt till sidans innehåll

Svenska Spels utspel: ”Svårt att se logiken”

Svenska Spel anser att Spelinspektionens förslag till matchfixningsföreskrifter inte räcker till.

Nu vill de förbjuda spelobjekt som spelbolaget själva menar är lättmanipulerade.

Svenska Spel får dock mothugg av konkurrenterna Unibet och Betson.  

– Det behövs mycket skarpare åtgärder om vi ska vinna kampen mot matchfixarna, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel.

– Det mottjänar syftet som man försöker uppnå, säger Henrik Tjärnström, vd för Kindred Group. 

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Patrik Hofbauer, vd för Svensk Spel
Foto: Svenska Spel
Robin Olenius, PR-Chef Betsson
Henrik Tjärnström, vd för Kindred Group

Matchfixning har blivit en aktuell och viktig fråga i relationen mellan spel och sport. Spelinspektionens har arbetat med nya föreskrifter för att tackla problemet, men nu menar Svensk Spel att de inte är nöjda med resultatet av arbetet. 

– Förslaget ger ett skenbart skydd, men kommer i praktiken att ha en mycket begränsad effekt. Vi föreslår därför en skärpning av föreskrifterna och hoppas att Spelinspektionen kommer att ta till sig våra synpunkter, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel i ett pressmeddelande.

”Logiken är svår att se”

Spelinspektionen föreslår bland annat förbud för vadhållning på påföljd av en förseelse, ett regelbrott eller provokativt beteende. Vilket till exempel kan vara gula och röda kort. 

Det menar Svenska Spel att de under lång tid förespråkat. 

Men spelbolaget menar att det är otillräckligt då spel på hörnor och inkast föreslås vara tillåtet.

– Spel på hörnor och inkast är minst lika enkla att manipulera, så logiken i den här gränsdragningen är svår att se. Vi tycker i stället att alla lättmanipulerade spelobjekt bör förbjudas, säger Patrik Hofbauer.

Betson och Unibet: Förbud är inte lösningen

Robin Olenius, PR-chef på Betson, håller inte med om att ett förbud mot vissa spelobjekt är lösningen. 

– Vi tror att det att det är fel väg att gå. Det är viktigt att de seriösa som har spellicens här i Sverige erbjuder spelen – i stället flyttar man de spelen någon annanstans och då blir kontrollen svårare. Både för polisen men också för organisationerna som tittar på spelmönster för att se vart manipulation sker. Det blir än svårare om det är på den asiatiska marknaden till exempel, säger han. 

Robin Olenius menar att Svenska Spel lägger för stort fokus på ”utbudsfrågan”. 

– Svenska Spel pratar om att det är lättare med manipulation i de lägre divisionerna och vi förstår att det är rimligt att tro det. Vi tycker dock att det är antaganden utan egentligen ha så mycket fakta i ryggen. Tittar man på mönstret hos oss där vi faktiskt erbjuder spel på lägre ligor än vad Svenska Spel gör så ser vi att det är väldigt få gånger som onormala spelmönster sker. Vi är själv offer för det här och förlorar pengar på matchfixning, det gör att vi har redan tekniska system på plats för att det här inte ska ske. 

– Och spel på gula kort och hörnor i lägre divisioner har vi inte, det är bara på de högsta ligorna. Utövas i Sverige.

”Det mottjänar syftet” 

Henrik Tjärnström, VD för Kindred Group (där Unibet ingår), är inne på en liknande linje. 

– Vi vill att det ska finnas ett lagligt stöd att kunna dela information mellan olika spelbolag, förbund, Spelinspektion och Polisen. Det behöver finnas en operativ sambandscentral, helst på Spelinspektionen för en effektiv informationsdelning, utan det kommer man inte att nå hela vägen fram. För oss är det en otroligt viktig fråga med just integriteten i sporten.  Det är otroligt viktigt för våra spelare att ha förtroende för sporten de spelar på.

– Och ser man på det här med att, till exempel, förbjuda spel på gula kort begränsar man spelutbudet och det i sin tur leder till att man avkriminaliserar spelfusket. Då tar man också bort all form av övervakning och då är det helt plötsligt fritt fram för matchfixare att adressera sådana typer av event. Det mottjänar syftet som man försöker uppnå.

”Tydliga i att inte begränsa spelutbudet”

Tjärnström vill inte kommentera Svenska Spels förslag i någon större utsträckning utan fokuserar i stället på deras egna åtgärder som ska läggas fram. 

– Det får stå för dem och det är deras inspel i den här processen och deras kommentar på föreskrifterna. Vi lämnar in vår remiss i dag. Var och en får stå för sina egna åsikter men vi är tydliga i att man inte ska begränsa spelutbudet för det kommer att avkriminalisera spelfusket och på så sätt ta bort all övervakning. Vi tycker att det är fel väg att gå.


Svenska Spels förslag

– Det föreslagna förbudet mot spel på påföljd för förseelse (till exempel spel på utvisning) ska utökas till att omfatta alla lättmanipulerade spelobjekt. 


– Förbud mot olämpliga spelformer ska gälla för hela utbudet hos spelbolag inom det svenska licenssystemet, inte enbart idrott som utövas i Sverige.

Begränsa hur långt ner i seriesystemet som det är tillåtet att erbjuda vadslagning. Ju högre grad av professionellt utövad idrott, desto svårare att manipulera resultatet samtidigt som möjligheten till upptäckt ökar.


– Spelbolag ska ha skyldighet att omgående rapportera om misstänkta händelser till myndighet – inte bara en gång om året som Spelinspektionen föreslår.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset