Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige

Hundratals miljoner i böter överklagade av spelbolagen

Med snart ett år sedan den nya spellagen infördes råder det fortfarande oklarhet kring reglerna, rapporterar DN.

Spelinspektionen har dömt spelbolagen att betala drygt 118 miljoner kronor i böter, men nästan samtliga fall har överklagats.

– I och med att branschen upplever att regelverket är otydligt är det väldigt viktigt att få praxis ganska snabbt nu, säger generaldirektören Camilla Rosenberg, till tidningen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hade möte med spelbolagen för att diskutera självreglering.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelbolagen har bland annat dömts för att personer som anmält sig till spelpaus.se ändå kunnat spela om pengar.
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Sveriges nya spellag, som trädde i kraft den 1 januari 2019, innebar bland annat att alla spelbolag på den svenska marknaden behöver ha licens och att de måste ta större ansvar för sina spelare.

Men lagen resulterade också i en stor ökning av spelreklamen och att dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) gick ut och varnade spelbolagen efter att de brutit mot reglerna.

Den 20 december i år hade 73 spelbolag fått licens i Sverige, enligt en sammanställning av DN. Bara fem företag har fått avslag och ett har blivit av med licensen.

Ett år med nya spellagen

Av de 73 bolagen har 25 utsatts för tillsynsärenden som lett till någon åtgärd från Spelinspektionen. I de flesta fall har bolagen dömts till böter, totalt 118,3 miljoner kronor, enligt DN.

Men de flesta av straffen har inte blivit verklighet, eftersom alla utom två har överklagats till domstol.

Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg ser det som positivt att ärendena prövas i domstol, även om de skulle få rätt, skriver DN.

Spelinspektionen positiv till prövning

– I och med att branschen upplever att regelverket är otydligt är det väldigt viktigt att få praxis ganska snabbt nu. Annars skulle vi kunna leva flera år med någonting som vi tror är rätt tolkning, och sedan få en ny praxis när någon till slut väljer att överklaga någonting. Då har man förhållit sig till en felaktig tolkning hela tiden, säger hon, till tidningen.

Merparten av ärendena mot spelbolagen handlar om otillåtna bonuserbjudanden, spel på matcher där minderåriga deltar och att spelare som anmält sig till spelpaus.se ändå kunnat spela om pengar.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.