Gå direkt till sidans innehåll

Borg: ”Det främjar inte matchfixning”

Inom kort väntas spelinspektionen förbjuda spel på gula kort och liknande vadslagningar, det rapporterar Dagens Nyheter.  

Niklas Borg, spelproffs och krönikör på Expressen, tror inte alls på åtgärden. 

– Det är inte värt organisera bedrägeri för kriminella element i den här typen av spelutbud, säger Niklas Borg. 

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Förbud mot att spela på gula kort kan snart blir verklighet, det skriver Dagens Nyheter. 

Anledningen är att spelinspektion ser åtgärden som ett led i att motverka matchfixning. 

– Det är ett tydligt exempel på att staten menar allvar. Sedan den 1 januari gäller svensk lag på spelområdet och de som inte följer den kommer att få känna av riktigt hårda sanktioner och i värsta fall bli av med möjligheten att bedriva verksamhet i Sverige, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi till Dagens Nyheter

Beslutet tas emot positivt av Svenska fotbollförbundet, men Gustaf Hoffstedt, som är generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel, är inte lika övertygad. 

– Det här innebär ju bara att man lämnar över ännu större del av spelmarknaden till de olicensierade bolagen och därmed också möjligheten att bekämpa matchfixning, säger han till tidningen. 

Borg: ”Det främjar inte matchfixning”

Niklas Borg är spelkrönikör på SportExpressen, han menar att åtgärden inte alls hjälper mot matchfixningsproblematiken. 

– Spel på antal gula kort och hörnor har blivit en politisk käpphäst och en mycket enkel åtgärd att vidta för samla politiska poänger. Detta i stället för att visa den organiserade brottsligheten klart och tydligt att det här är en bransch ni inte ska röra. Spel på antal kort och hörnor främjar inte matchfixning, säger Niklas Borg. 

– Bolagen har de här underprodukterna för underhållningsspelare där det är mycket låga maxgränser och stor oddskänslighet (odds ändras snabbt). Det är inte värt organisera bedrägeri för kriminella element i den här typen av spelutbud, alldeles för lite att tjäna.

”Hade hoppats på en öppen dialog”

Tidigare i år straffades fyra spelbolag med totalt 20 miljoner för att ha erbjudit vadhållning på matcher där merparten av spelarna varit under 18. 

Niklas Borg tycker att det är bra att spelinspektionen är på tårna, men hävdar samtidigt att bötesbeloppen var oproportionerligt höga. 

Han menar att dialogen mellan spelbranschen och myndigheten just nu inte fungerar. 

– Branschen hade hoppats på en öppen och effektivt dialog med spelmyndigheten det första året efter nya regleringen sjösattes så att en uppgradering av densamma kunde göras första halvåret 2020. ”Barnsjukdomar” och direkt felaktiga direktiv skulle justeras. 

– Här verkar inte socialförsäkringsministern alls varit intresserad av branschens kunskap och affärserfarenhet utan har uteslutande gått på statens egna spelbolags synpunkter och på andra politiska faktorer.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Vilka tar sig till semifinal i Champions League? Spela på veckans kvartsfinaler!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset