Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket

Spelskatten en guldgruva för den svenska staten

Svenska staten har fått in mer än 1,8 miljarder kronor på spelskatten i år.

Det är dubbelt så mycket som förväntat.

– Skatteintäkterna har blivit väsentligt högre än beräknat, säger Marie Matsson på Skatteverket till SR. 

Samtidigt står nya bolag kö för att få svenska spellicenser.

Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: SVEN LINDWALL

För ett år sedan blev det möjligt för kommersiella aktörer att söka licenser på den svenska spelmarknaden inför den nya spellagen som trädde i kraft i januari 2019.

I dag har 86 spelbolag licens att driva sin verksamhet på den svenska marknaden, vilket är betydligt fler än man räknat med.

– På förhand gjordes en uppskattning om att det skulle röra sig om mellan 50 och 70 bolag som skulle ansöka om licenser, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen, till Dina Pengar.

Första halvåret stannade skatteintäkterna på 1,84 miljarder kronor.

– Den prognos som gjordes i förarbetena var att skatteintäkterna skulle bli knappt 1,8 miljoner kronor per helår. Men vi har redan fått in den summan, säger Marie Matsson sektionschef på Skatteverket, till SR som granskat skatteinkomsterna efter spelregleringen. 

För statens finanser är det goda nyheter.

– Både skatteintäkterna och licensavgifterna blir höga när så här många bolag ansluter sig, säger My Hamrén.

Kommer att agera mot bolag utan licens

Från årsskiftet är det den nya myndigheten Spelinspektionen (tidigare Lotterinämnden) som hanterar licensansökningarna.

Fördelarna, menar man på myndigheten, med att många sökt och fått licenser är betydligt fler än det ekonomiska lyftet för statskassan.

– Tidigare hade vi en situation med uteblivna skatteintäkter och svagt konsumentskydd. Nu måste alla följa de svenska reglerna kring reklam, bonuserbjudanden och spelansvarsåtgärder, säger My Hamrén.

Det finns fortfarande spelbolag som verkar på den svenska marknaden som saknar licens. Här kommer Spelinspektionen att agera under hösten.

Samtidigt tror man på myndigheten att skattekronorna och kostsamma spellicencer kommer att slå ut mindre aktörer. Sammangåenden och uppköp är att vänta.

Förutom spelskatten (18 procent av spelarnas insättningar efter att vinstutbetalningarna) måste bolagen även betala licensavgifter på upp mot 700 000 kronor samt årlig tillsynsavgift.

Fler vill in på marknaden

I år har Spelinspektionen fått in 67 miljoner i licensavgifter, rapporter SR.

– Just nu är det 86 bolag som är med i systemet, men fortsätter den här utvecklingen kommer det nog att bli färre över tid. Det har vi sett på andra marknader, att det blir ökade inträdesbarriärer och då blir det en utslagning i systemet, säger Henrik Tjärnström, vd för speloperatören Kindred, till SR. 

På Spelinspektionen ligger licensansökningar från flera spelbolag som vill in på svenska marknaden.

– Vi får fortfarande in ansökningar. Konkurrensen ökar men också kostnaderna. En del bolag kan komma att lämna den svenska spelmarknaden, säger My Hamrén.