Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna
Malin Siwe

Klarar Moderaterna att ta sig ur gnällträsket?

Procent 13,7 - vad gör vi nu? Det är frågan inför Moderaternas Sverigemöte i helgen. Ett nytt idéprogram om två år är inte svaret som muntrar upp deppiga medlemmar.

Alice Teodorescu är uppskattad bland politiskt intresserade som betonar konservativ i det moderata mantrat liberalkonservativ. Cristofer Fjellner, till vänster i bild, har en liberalare profil. Tillsammans ska de ta fram ett nytt idéprogram för Moderaterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Det är så mycket gnäll i det svenska politiska klimatet nu” sa Moderatledaren Ulf Kristersson när han presenterade arbetsgruppen som ska skriva ett nytt idéprogram. 

Nja. Inom Kristdemokraterna råder närmast eufori. 

Men på sig själv känner man andra. Och visst har Miljöpartiet problem, för att inte tala om Liberalerna som tycks drivas av dödslängtan. Moderaterna dansar åtminstone inte på procentspärren till riksdagen och EU-parlamentet, vilket inte tröstar nervösa partiaktiva.

Bo Lundgren-klass på opinionssiffrorna

17,4 procent i senaste Sentiomätningen och 16,5 i Inizio, det är nästan nere i Bo Lundgren-nivå. I Moderaternas historieskrivning var det Katastrofvalet 2002, som slutade med 15,3 procent.

Opinionsläget inför EU-valet är ännu sämre. I slutet av mars hamnade M på 13,7 procent. Somliga aktiva gör nu samma psykologiska förberedelse som Socialdemokraterna inför riksdagsvalet i höstas. De målar fan på väggen för att kunna säga att ett resultat på 11 procent är ett bakslag som ändå måste ses som en framgång. Det kunde ha varit värre.

Det är lätt att förstå att Kristersson är trött på gnället. Att han vill ”återföra glädjen och entusiasmen i politiken”. Vem som blir på gott humör av tanken på att Moderaterna ska presentera ett idéprogram om drygt två år är dock svårt att föreställa sig.

Fjellner och Teodorescu leder programarbetet

Arbetet ska ledas av nuvarande Europaparlamentarikern Christofer Fjellner, en energisk liberal. Han lät inte lika sprittande som vanligt.

”Det svåraste i detta är att hitta hoppfullheten i en ganska stökig tid. Vi måste ha bilden att vi tror på en ljusare framtid”, sa Fjellner.

Vid sin sida kommer han att ha den mer konservativt profilerade Alice Teodorescu, fram till på dagen politisk redaktör för GP. Återstår att se hur hon klarar förvandlingsnumret från gnällspik - som alla ledarskribenter är, mer eller mindre - till glädjespridare.  

M måste höras i dagspolitiken, med konkreta förslag

Bristen på uppdaterat idéprogram är faktiskt Moderaternas minsta problem. Långt viktigare är att ljudligt opponera och att lägga egna förslag. Till exempel att snabbt skissa på en skattereform, så att man kan puffa JÖK-partierna till handling. 

M måste också diskutera den samlade skattenivån. Det ligger i partiets DNA att alltid kräva sänkning. Men går det alls när befolkningen åldras? Vad ska i så fall stryka på foten? 

Och hur i hela fridens namn ska Moderaterna få ordning på vården; Karolinska i alliansstyrda Stockholm är ju inte något föredöme. Också här måste partiet börja lämna praktiska förslag. Ganska snart, inte om två år. 

Hans Zetterberg kritisk mot privatiseringen av vård och skola

Ulf Kristersson talade om tidigare idéprogram, bland annat det som togs fram av sociologiprofessorn Hans Zetterberg, även chefredaktör för SvD. Då vill jag påminna om att Zetterberg var kritisk mot hur vård- och friskoleföretag fått växa sig stora till liten risk. Eftersom skattebetalarna slantar upp är det ingen riktig marknad,

Hittills har Moderaterna mer varit friskoleföretagens företrädare än bildningens och kunskapens försvarare. Där är det dags att byta fokus.

Ett nytt idéprogram gör ingen skada, om det inte används som ursäkt för att dröja med skarpa förslag. Men det är en pseudoåtgärd - nästan i klass med att byta namn och logga som Folkpartiet. Och se hur det gått.   


Läs även: Sluta sura, M, landet behöver en knivskarp opposition

Hur kan man köra ett parti så fullständigt i botten? 

Nationalekonomen Robert Boije, SBAB, diskuterar hur en nödvändig skattereform kan se ut.